Wil je indruk maken op je gasten? Serveer zelfgebakken focaccia! Dit luchtige brood met een knapperige korst zal ongetwijfeld indruk maken. Ideaal om te delen tijdens een etentje of gewoon om zelf van te genieten. In principe heeft het niet meer nodig dan wat roomboter met zeezout, maar ook belegd als broodje is dit een topper.
Wat is de beste bloem voor focaccia?
De keuze van bloem is belangrijk bij het maken van focaccia. De beste resultaten worden vaak bereikt met een hoogwaardige tarwebloem, bij voorkeur van de “tipo 00” variëteit. Dit type bloem heeft een fijne textuur en een lager eiwitgehalte, wat zorgt voor een lichtere en luchtigere focaccia. Als je deze bloem niet kunt vinden, kun je ook gewone tarwebloem gebruiken, maar let op dat het eiwitgehalte iets hoger is, wat kan resulteren in een iets stevigere textuur.
Wat betekent focaccia?
Het woord “focaccia” vindt zijn oorsprong in het Latijnse “focus,” wat “haard” of “oven” betekent. Dit weerspiegelt de traditionele bereidingswijze van focaccia, waarbij het deeg wordt gebakken in de warme as van een houtgestookte oven. Tegenwoordig wordt focaccia meestal in conventionele ovens gebakken, maar de naam herinnert ons aan zijn rijke geschiedenis en het eenvoudige genot van versgebakken brood.
Focaccia met rozemarijn en olijven
Ingrediënten
- 500 gram type 00 bloem eventueel wat meer als je deeg te nat is
- 10 gram zout 2 theelepels
- 8 gram instant gist
- 455 ml water
- 4 eetlepels Olijfolie
- Verse rozemarijn, olijven en mini tomaatjes ter garnering
- Snufje Maldon zeezout
Instructies
- Deeg Maken: Meng in een grote kom de bloem, het zout en de instant gist. Voeg het water toe. Gebruik een rubberen spatel om te mengen tot het vocht is opgenomen en de ingrediënten een plakkerige deegbal vormen. Bestrijk het deegoppervlak royaal met olijfolie. Dek de kom af met plasticfolie en plaats deze direct in de koelkast voor minstens 12 uur of tot maximaal drie dagen.
- Deeg in bakvorm: Bekleed een bakvorm van 40x30cm met bakpapier of vet de bakvorm goed in. Besmeer ook het bakpapier nog met olie en doe hier het focacciadeeg in. Vouw nu de zijkanten naar binnen en draai het deeg om zodat het al redelijk de vorm heeft van de bakvorm en er geen naad aan de bovenkant zichtbaar is. Laat het deeg nu weer 3 tot 4 uur rusten, afhankelijk van de temperatuur in je keuken. Spreid het deeg na die 4 uur uit over de rest van de bakvorm, als dit tijdens het reizen nog niet gebeurd is. Wrijf je handen licht in met olie en druk met al je vingers recht naar beneden om diepe kuiltjes in het deeg te maken.
- Toppings: rits de rozemarijn van de takjes en haal ook deze even door de olijfolie om verbranden te voorkomen. Verdeel de rozemarijn, olijven en tomaatjes over de focaccia. Maak het af met wat extra olijfolie en maldon zeezout.
- Afbakken: Zet de vorm(en) in de oven en bak 25 tot 30 minuten, tot de onderkant goudbruin en krokant is. Haal de vorm uit de oven en leg de focaccia op een koelrek. Laat 10 minuten afkoelen voordat je het snijdt en serveert; laat het volledig afkoelen als je het doormidden snijdt om er een sandwich van te maken.