Matcha tiramisu

Lekker romig, superrijk van smaak en eens wat anders dan de klassieke Italiaanse variant, dat is deze heerlijke matcha tiramisu. Hierbij worden matcha lange vingers afgewisseld met een lichte, luchtige mascarponecrème. En die mooie groene kleur van dit makkelijke toetje zal je familie en vrienden zeker versteld doen staan op je volgende feestje.

Wat is matcha?

Matcha is een fijngemalen poeder van speciaal gekweekte en verwerkte groene theebladeren uit Japan. Het staat bekend om zijn heldergroene kleur. Matcha heeft een kenmerkende smaak die zowel umami (hartig) als licht zoet kan zijn, en het wordt gebruikt in traditionele Japanse theeceremonies evenals in moderne recepten zoals lattes en gebak. De bereiding van matcha verschilt van andere theesoorten omdat het poeder met water wordt geklopt tot een schuimige drank, in plaats van alleen getrokken.

Hoe maak je tiramisu?

Traditioneel wordt tiramisu gemaakt door lange vingers te weken in koffie en laagjes te vormen met een mengsel van mascarpone, rauwe eieren en suiker, afgewerkt met een bestuiving van cacao. Deze lagen worden samengevoegd en gekoeld om het dessert zijn kenmerkende structuur te geven. Er bestaat ook een niet-traditionele methode waarbij de rauwe eieren worden vervangen door opgeklopte slagroom, wat een lichter alternatief biedt zonder de zorgen van rauwe eieren, maar nog steeds de zijdezachte textuur behoudt die typisch is voor tiramisu.

Matcha tiramisu

Ingrediënten

  • 12 lange vingers
  • 125 gram mascarpone
  • 125 gram slagroom
  • 30 gram suiker
  • 2 theelepels matchapoeder plus extra voor decoratie

Instructies

  • Klop de slagroom met de suiker tot stijve pieken.
  • Klop ook de mascarpone met 1 theelepel matcha glad.
  • Meng de slagroom met een spatel door de mascarpone, voeg eerst 1 helft van het slagroom toe en vervolgens de andere. Op deze manier bewaar je zoveel mogelijk van het lucht in het mengsel.
  • Los de andere theelepel matcha op in een aantal eetlepels heet water en laat dit afkoelen.
  • Dompel de lange vingers snel in de matcha en leg ze op een bord.=, 3 naast elkaar.
  • Verdeel de helft van het mascarpone-matchamengsel over de lange vingers met behulp van een spuitzak.
  • Voeg een tweede laag geweekte lange vingers toe en dek af met de rest van het mengsel.
  • Laat de tiramisu minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Bestuif voor het serveren met extra matchapoeder voor een mooie afwerking.