Bagels

Met de bagels die je hier in de supermarkt haalt heb je haast geen keuze. Zelf gemaakte bagels zijn zo veel lekkerder. Maak een keer een grote batch, vries ze zin, en je hebt altijd een lekkere verse bagel binnen handbereik. Ook leuk om te variëren met toppings. Sesamzaadjes zijn bijvoorbeeld heel erg lekker, maar ook bagels met cheddar en jalapenos moet je geprobeerd hebben.

Wat zit er in bagels?

Bagels zijn ronde broodjes gemaakt van gistdeeg, bestaande uit tarwebloem, water, gist, suiker, en zout. Wat bagels onderscheidt van andere broodjes is het unieke proces van eerst koken in water voordat ze worden gebakken, wat resulteert in een kenmerkende dichte, chewy textuur en glanzende korst. Ze kunnen naturel zijn of bestrooid met zaden zoals sesam, maanzaad, of speciale mengsels zoals allesbagelkruiden. Deze combinatie van textuur en bereidingswijze geeft bagels een unieke smaak en consistentie, anders dan traditionele broodjes.

Hoe eet je bagels?

Bagels worden vaak doorgesneden en getoast, waarna ze belegd kunnen worden met diverse ingrediënten zoals roomkaas, zalm, avocado, of pindakaas. Ze zijn ook populair als sandwichbroodje, gevuld met bijvoorbeeld kalkoen, bacon, sla en tomaat. Voor een zoete variant kunnen bagels worden besmeerd met boter, honing, of fruitige spreads. In sommige culturen worden bagels eenvoudigweg gegeten met een laagje boter.

Bagels

Porties 14 bagels

Ingrediënten

  • 500 milliliter lauwwarm water
  • 800 gram bloem
  • 3 eetlepels honing
  • 2 eetlepels zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 zakje gist
  • 1 ei
  • Toppings naar keuze

Instructies

  • Meng de gist met het lauwwarme water en suiker. Roer dit even goed door en laat dit 10 minuten staan totdat het begint te schuimen.
  • Meng de bloem met het zout en een kom van de keukenmachine. Giet hier het gistmengsel bij. Kneed dit met de keukenmachine voor ongeveer 10 minuten op middelhoge stand tot een zacht deeg.
  • Verdeel het deeg in 14 porties en maak hier bolletjes van. Leg deze met genoeg ruimte ertussen op 1 of 2 bakplaten. Dek dit af met vochtige theedoeken en laat dit voor 30 minuten rijzen op een niet te koude plek.
  • Vorm nu de bagels door met je duim een gat in het midden van de deegbolletjes te maken van ongeveer 3 cm. Leg de bagels opnieuw op de bakplaat en dek af met een vochtige theedoek voor een 2e rijs van 30 minuten.
  • Zet tegen het einde van de rijstijd een pan met kokend water en de honing op het vuur. Verwarm de oven voor op 220 graden. Kook nu de bagels 1 à 2 minuten per kant in de pan met water. Als je een grote pan hebt kun je meerdere bagels tegelijkertijd doen. Leg ze daarna op met bakpapier beklede bakplaten met voldoende ruimte tussen de bagels in.
  • Bestrijk de bagels met een losgekopt ei en strooi hier de toppings rijkelijk overheen. Bak de bagels nu voor ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven