Chocolade wintertaart met eetbare dennenappels

Hoe leuk zijn deze eetbare dennenappeltjes? Ze zijn heel eenvoudig te maken met slechts drie ingrediënten. Ze veranderen een standaard chocoladetaart direct in een sfeervol herfst- of wintertafereeltje. Serveer ze op een smeuïge chocoladetaart met Zwitserse meringue botercrème en maak het extra feestelijk met wat rozemarijn, sinaasappel en cranberry’s ter decoratie.

Hoe zorg je ervoor dat de chocoladetaart lagen gelijkmatig rijzen en vochtig blijven?

Het geheim zit in het nauwkeurig afmeten van de ingrediënten, het gelijkmatig verdelen van het beslag over de bakvormen en het bakken op de juiste temperatuur. De toevoeging van zure room in het beslag draagt bij aan de vochtigheid van de cake, terwijl de koffie de chocoladesmaak versterkt zonder de cake te verzwaren.

Hoe bereid je een Zwitserse chocoladebotercrème voor een wintertaart?

Deze botercrème vereist het kloppen van eiwitten en suiker au bain-marie tot de suiker is opgelost, gevolgd door het kloppen tot stijve pieken. Vervolgens wordt geleidelijk zachte boter toegevoegd, gevolgd door gesmolten pure chocolade en een snufje zout, wat resulteert in een gladde, rijke crème die de taartlagen samenbindt en een luxe textuur en smaak geeft.

Hoe maak je eetbare dennenappels?

Eigenlijk zijn deze eetbare dennenappels heel simpel te maken, je hebt er slechts 3 ingrediënten voor nodig. Mix chocoladekoekjes met roomkaas, vorm deze tot kegeltjes en steek hier ontbijtgranen zoals chocoschelpen in. Bestrooi met wat poedersuiker en klaar zijn je eetbare dennenappels.

Chocolade wintertaart met eetbare dennenappels

Porties 10

Ingrediënten

Voor de cake

  • 300 gram bruine suiker
  • 250 gram ongezouten boter
  • 250 gram tarwebloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 40 gram cacaopoeder
  • 250 ml koffie
  • 2 grote eieren
  • 125 gram zure room

Voor de chocolade Zwitserse botercrème

  • 180 gram eiwitten
  • 300 gram kristalsuiker
  • 350 gram ongezouten boter op kamertemperatuur, in blokjes
  • 300 gram pure chocolade gesmolten
  • Snuf zout

Voor de dennenappels

  • 150 gram Digestive puur
  • 100 gram MonChou
  • 50 gram chocoschelpen ontbijtgranen
  • Takjes rozemarijn, partjes sinaasappel en cranberry's optioneel

Instructies

De cake

  • Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet drie bakvormen van 18 cm in en bekleed ze met bakpapier.
  • Droge ingrediënten: Meng in een kom de tarwebloem, baking soda en zout.
  • Chocolademengsel: Smelt de boter en meng deze in een andere kom met het cacaopoeder en de iets afgekoelde koffie.
  • Eieren en zure room: Klop één voor één de eieren door het chocolademengsel tot ze volledig zijn opgenomen. Meng daarna de zure room erdoor.
  • Combineren: Voeg het natte mengsel toe aan de droge ingrediënten en mix tot een glad beslag.
  • Bakken: Verdeel het beslag gelijkmatig over de drie bakvormen. Bak de lagen ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een prikker er schoon uitkomt. Laat de cakes volledig afkoelen.

De Zwitserse chocolade botercrème

  • Meringue Maken: Klop de eiwitten en suiker au bain-marie tot de suiker volledig is opgelost. Klop vervolgens met een mixer tot stijve pieken en de meringue afgekoeld is.
  • Boter toevoegen: Voeg geleidelijk de boter in blokjes toe terwijl je blijft mixen, tot een gladde crème.
  • Chocolade toevoegen: Meng de gesmolten chocolade en een snufje zout door de botercrème.
  • Lagen samenstellen: Plaats de eerste cakelaag op een taartplateau, besmeer met de chocoladebotercrème en herhaal dit voor alle lagen.
  • Afwerken: Bestrijk de bovenkant en zijkanten van de taart met de overgebleven crème. Gebruik een spatel voor een gladde afwerking.
  • Serveren: Laat de taart even rusten voordat je deze aansnijdt. Serveer en geniet!

De dennenappels

  • Maal de koekjes fijn in een staafmixermolentje. Kneed hier met je hand de MonChou doorheen. Het kan even duren voordat dit een mengsel wordt waar je balletjes van kan maken.
  • Vorm een kegeltje van het koekjesmengsel en steek hier de ontbijtgranen in totdat je iets hebt wat op een dennenappel lijkt. Maak het af met wat poedersuiker en zet de dennenappels op de taart. Maak het eventueel af met nog wat takjes rozemarijn, partjes sinaasappel en cranberry's voor een extra winters sfeertje.