Ricotta gnocchi met groene pesto

Huisgemaakt gnocchi, maar dan makkelijker! Deze ricotta gnocchi is veel makkelijker thuis te maken dan de klassieke variant met aardappel. Je mengt ricotta met wat bloem, ei, Parmezaanse kaas en binnen no-time heb je een soepel gnocchi deegje op je aanrecht liggen. Maak het af met een felgroene pestosaus en je hebt het perfecte gerechtje voor een etentje.

Wat is gnocchi?

Gnocchi is een Italiaans pastagerecht dat traditioneel gemaakt wordt van aardappel, bloem en ei. Deze kleine, zachte deegklompjes worden vaak beschouwd als een soort pasta. Ze hebben een kenmerkende vorm met ribbeltjes, die gemaakt worden door ze over een vork of gnocchibord te rollen. Gnocchi kan geserveerd worden met diverse sauzen, zoals tomatensaus, pesto of een boter- en salie-saus.

Hoe maak je gnocchi?

Gnocchi maak je door aardappels te koken, te pureren en te mengen met bloem en ei tot een deeg. Dit deeg wordt vervolgens in kleine stukjes gesneden en tot de kenmerkende gnocchi-vorm gerold. Een alternatieve methode is het maken van ricotta gnocchi, waarbij ricotta kaas wordt gebruikt in plaats van aardappel, wat resulteert in een lichter en zachter deeg. De gevormde gnocchi worden daarna gekookt in water tot ze naar boven drijven en worden vaak afgemaakt in een pan met saus.

Ricotta gnocchi met groene pesto

Porties 2

Ingrediënten

  • 250 gram ricotta
  • 1 eigeel
  • 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout naar smaak
  • 75-100 gram bloem plus extra voor bestuiven
  • 40 gram platte peterselie
  • 40 gram basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 15 gram pijnboompitten
  • Sap van 1/2 citroen
  • 20 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • Zout naar smaak
  • Klontje roomboter

Instructies

  • Blancheer de platte peterselie en basilicum kort in kokend water, daarna snel afkoelen in een ijsbad. Knijp daarna goed uit.
  • Doe de uitgeknepen kruiden, knoflook, pijnboompitten, en een snufje zout in een vijzel. Stamp en wrijf tot een grove pasta.
  • Voeg olijfolie, citroensap, en fijngeraspte Parmezaanse kaas toe. Meng goed tot een smeuïge pesto.
  • Meng ricotta, eigeel, en geraspte Parmezaanse kaas. Voeg een snufje zout toe.
  • Voeg geleidelijk bloem toe tot een zacht, niet plakkerig deeg.
  • Rol het deeg uit, snijd in kleine stukjes om gnocchi te vormen.
  • Rol elk stukje deeg over de tanden van een vork om de typische gnocchi-groeven te vormen.
  • Kook de gnocchi in licht gezouten water tot ze naar de oppervlakte drijven.
  • Verhit een pan met roomboter, voeg de gnocchi die boven is komen drijven toe aan de pan. Het is niet erg als hier wat kookvocht meekomt.
  • Voeg groene pesto en eventueel wat extra kookwater toe om een romige saus te krijgen. Hussel goed en serveer direct!