Airfryer falafel

Niks lekkerder dan verse falafel. En hoewel ik het nooit verwacht had, krijg je uit de airfryer ook heerlijke falafel, mét een knapperig korstje! Gebruik voor zelfgemaakte airfryer falafel altijd gedroogde kikkererwten. Deze laat je een nachtje weken en voor de rest van het recept hoef je maar kort in de keuken te staan.

Wat is falafel?

Falafel is een populair Midden-Oosters gerecht dat meestal bestaat uit gefrituurde balletjes of schijfjes gemaakt van gemalen kikkererwten of tuinbonen, vaak gemengd met kruiden en specerijen. Het wordt traditioneel geserveerd in een pitabroodje of wrap, vaak met salade, ingelegde groenten, hete saus, en tahinisaus. Falafel is niet alleen geliefd vanwege zijn smaak, maar ook als een eiwitrijk, veganistisch alternatief voor vlees. Dit gerecht heeft zijn oorsprong in het Midden-Oosten en is inmiddels wereldwijd populair in zowel straatvoedsel als in restaurants.

Is falafel gezond?

Falafel kan gezond zijn, afhankelijk van de bereidingswijze en de ingrediënten. Het is van nature rijk aan plantaardige eiwitten, vezels, en diverse voedingsstoffen, dankzij de kikkererwten of tuinbonen en kruiden. Echter, omdat falafel vaak wordt gefrituurd, kan het hoog zijn in vet en calorieën, wat minder ideaal is voor een caloriebewust dieet. Voor een gezondere optie kan falafel dus ook in de airfryer, wat het vetgehalte aanzienlijk vermindert zonder in te leveren op smaak.

Airfryer falafel

Porties 25 stuks

Ingrediënten

  • 350 gram gedroogde kikkererwten
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 witte ui
  • 3 tenen knoflook
  • 5 groene pepertjes uit pot
  • 15 blaadjes munt
  • 40 gram platte peterselie
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 2 theelepels zout
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Week de Kikkererwten: Laat de kikkererwten minstens 12 uur weken in ruim water met de baking soda. De kikkererwten moeten ongeveer verdubbelen in grootte. Spoel ze daarna grondig af en laat ze uitlekken.
  • Voorbereiden van de Ingrediënten: Snijd de ui, knoflook, en groene pepertjes grof. Doe deze samen met de kruiden in een keukenmachine. Meng tot er geen grote stukken meer zichtbaar zijn en doe dit in een grote schaal.
  • Mengen: Doe de uitgelekte kikkererwten in een keukenmachine. Voeg de chilipoeder, komijn, en zout toe. Meng tot een grof mengsel, maar niet tot het een puree wordt. Voeg citroensap toe en meng nogmaals kort. Doe dit samen in de schaal met kruiden en meng goed door elkaar.
  • Vormen van de Falafel: Vorm met je handen of een falafel-lepel kleine balletjes (iets kleiner dan een pingpongbal) of schijfjes van het mengsel. Mocht het mengsel niet goed blijven plakken, meng dan een gedeelte van het mengsel in de keukenmachine totdat het wat fijner is. Roer dit door de rest en als het goed is moet je er nu wel mooie balletjes van kunnen vormen.
  • Bereiden in de Airfryer: Smeer de falafel licht in met olijfolie. Plaats de falafel in de airfryer mand, zorg dat ze niet op elkaar liggen. Bak ze op 200°C voor ongeveer 15 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveren: Serveer de falafel warm. Ze zijn heerlijk in een pitabroodje met bijvoorbeeld tahinisaus, tomaten, komkommer en sla.