Frambozen taartjes

Een bodem van heerlijke laagjes bladerdeeg, gevuld met een lekkere jam en banketbakkersroom, afgemaakt door prachtige framboosjes. Dat maakt deze frambozen taartjes tot een heerlijk en mooi gebakje. Misstaat zeker niet op de paastafel!

Kan je elk soort bladerdeeg gebruiken voor deze frambozen taartjes?

Ik raad zeker aan om roomboter bladerdeeg te gebruiken. Dit heeft als je het mij vraagt veel meer smaak en daardoor krijg je die mooie ‘flaky’ laagjes. Zelf gebruikte ik van Crisp het bladerdeeg in samenwerking met de Bijenkorf Patisserie. Je kan bladerdeeg natuurlijk ook zelf maken als je zeker een smaakvol deeg wil. Of je met het bladerdeeg uit de diepvries hetzelfde effect krijgt durf ik niet te zeggen.

Kan je deze frambozen taartjes verder van te voren maken?

Hoe langer de gebakjes staan, hoe minder lekker ze worden. Ik raad dus aan om ze op de dag zelf te maken. Dag erna zijn ze ook nog lekker maar hoe langer ze staan hoe minder vers en knapperig ze worden. Gelukkig zijn het makkelijke taartjes om te maken en als het bladerdeeg afgebakken is, zet je deze taartjes binnen no-time op tafel. De banketbakkersroom kan je natuurlijk wel al van te voren maken!

Frambozen taartjes

Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 200 gram roomboter bladerdeeg
  • 1/2 e eidooier
  • 150 gram frambozen
  • 2 eetlepels frambozenjam
  • 4 eetlepels banketbakkersroom

Banketbakkersroom

  • 30 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker (1 zakje)
  • 15 gram bloem
  • 1,5 eidooier
  • 175 ml melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vouw het bladerdeeg dubbel, rol het met een deegroller iets platter en steek met een stekertje rondjes van 10cm uit het bladerdeeg.
  • Zoek een klein kommetje/schaaltje met een diameter van ongeveer 7cm. Vul deze met bakbonen en zet deze in het midden op het bladerdeeg. Duw het aan zodat het midden plat wordt. Het is de bedoeling dat je een rand krijgt van ongeveer 1,5cm.
  • Smeer de randjes in met een losgeklopt eigeel.
  • Bak het bladerdeeg in ongeveer 30 minuten goudbruin.
  • Laat het bladerdeeg vervolgens afkoelen en haal daarna de bakjes met bakbonen eruit.
  • Vul de bakjes wanneer ze afgekoeld zijn met 1 eetlepel frambozenjam per bakje en ongeveer 2 eetlepels banketbakkersroom. Afmaken met de frambozen en eventueel nog wat poedersuiker.

Banketbakkersroom

  • Meng suiker, vanillesuiker en de eidooiers in een kom door elkaar. Voeg ook de bloem toe en roer door tot het helemaal is opgenomen.
  • Verhit de melk in een pannetje. Zodra het begint te borrelen, haal het van het vuur.
  • Voeg een beetje hete melk toe aan het eimengsel en roer door tot de melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest van de melk dan ook in delen toe en roer tot het een egaal mengsel is.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet het vuur weer aan. Breng aan de kook terwijl je blijft roeren, neem ook de bodem van de pan goed mee. De room is goed als het de dikte van een dikke vla heeft.
  • Giet de room in een schone schaal en dek deze af met folie. Druk de folie aan op de room, zo voorkom je dat er een velletje vormt op je banketbakkersroom.
  • Laat even afkoelen en zet dan in de koelkast om helemaal af te koelen. De room dikt dan ook nog verder in.