Laat dat kerstontbijt maar komen, want dit kaneelbrood is daar perfect voor! Maar ook bij een uitgebreid weekendontbijt ga jij je gezelschap heel blij maken met deze krans. Wat maakt dit brood zo lekker? Een krokante korst, zacht brood en smeuïge kaneelvulling. Met wat poedersuiker erover maak je het nog net wat meer kerst.
Hoe maak ik kaneelbrood?
Kaneelbrood wordt gemaakt door een zoet gistdeeg te bereiden, dit uit te rollen, te bestrijken met boter en te bestrooien met een mengsel van kaneel en suiker. Vervolgens rol je het deeg op, snijd je het in plakken en bak je het tot het goudbruin is. Het kan worden afgemaakt met een glazuur van poedersuiker en melk of room.
Hoe bewaar je kaneelbrood?
Waarschijnlijk hoef je dit brood niet te bewaren want het is te lekker om niet in één keer op te eten. Maar mocht je het toch willen bewaren dan kan kaneelbrood het beste bij kamertemperatuur in een luchtdichte verpakking worden bewaard om uitdroging te voorkomen. Het blijft meestal 2-3 dagen goed als het op deze manier wordt opgeslagen. Voor langere bewaring kan kaneelbrood ook ingevroren worden; het blijft dan enkele maanden goed. Ontdooi het bevroren brood bij kamertemperatuur
Kaneelbrood krans
Ingrediënten
Voor het deeg
- 300 ml halfvolle melk
- 50 gram ongezouten boter
- 500 gram bloem + extra voor het kneden
- 1 zakje gist
- 75 gram kristalsuikder
- 1/4 theelepel zout
Voor de vulling
- 120 gram ongezouten roomboter
- 120 gram bruine basterdsuiker
- 2 theelepels kaneelpoeder
Om af te maken
- 1 ei
- 2 eetlepels rietsuiker
Instructies
- Om het deeg te maken: breng de melk in een kleine steelpan net niet aan de kook, roer de boter erdoor en zet opzij om te laten trekken en iets af te koelen.
- Doe in een grote kom de bloem, gist, suiker, zout en het melk/botermengsel. Roer om een deeg te vormen en stort dit vervolgens op een met bloem bestoven oppervlak om 5 minuten te kneden. Het deeg zal in het begin vrij nat zijn. Voeg meer bloem toe indien nodig totdat je een soepel deeg hebt.
- Vet een kom in en plaats het deeg erin, draai het om zodat het helemaal bedekt is met olie. Dek af met een theedoek of plasticfolie en laat op een warme plek rijzen voor 45-60 minuten, tot het in grootte is verdubbeld. Op een koude plek kan ook, maar laat het dan wat langer rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Meng boter op kamertemperatuur met kaneel en de basterdsuiker voor de vulling tot een pasta.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30 x 60 centimeter en verdeel er gelijkmatig de kaneelvulling over. Rol het deeg in de lengte op. Snijd het deeg in de lengte doormidden met een scherp mes, maar laat 1 centimeter aan de bovenkant aan elkaar. Laat de kaneellagen openvouwen en kruis de twee helften voorzichtig over elkaar totdat de twee strengen helemaal om elkaar heen zijn gedraaid. Verbind de gespleten uiteinden met elkaar, en verbind vervolgens beide uiteinden van het deeg om een krans te vormen. Leg voorzichtig over op een grote met bakpapier beklede bakplaat en laat nog 45 minuten rijzen, of totdat het deeg terugveert bij zacht indrukken.
- Bestrijk met geklopt ei en strooi er de ruwe suiker over. Bak 25-30 minuten tot het goudbruin is.