Kerst rocky road

Heb je nog chocoladeletters in de kast liggen? Gebruik ze dan zeker voor deze heerlijke kerst Rocky Road. Het is ideaal om restjes op te maken. Het maakt bijvoorbeeld niet uit welke ingrediënten je erin doet. Heb je nog wat pepernoten over? Die kunnen prima de koekjes vervangen. Ook wat betreft noten, vruchten en andere toppings kun je volop variëren.

Wat is Rocky Road en wat zijn de kenmerkende ingrediënten?

Rocky Road is een populaire snack die oorspronkelijk uit Australië of de Verenigde Staten komt en bestaat uit een combinatie van chocolade, marshmallows en noten. Het kenmerk van Rocky Road is de ‘bumpy’ textuur, die lijkt op een rotsachtig wegoppervlak, vandaar de naam. Naast de basisingrediënten zoals chocolade, marshmallows en noten, worden vaak andere ingrediënten zoals gedroogd fruit, koekjes of snoepjes toegevoegd om variatie in smaak en textuur te brengen.

Hoe maak je Rocky Road en hoe bewaar je het?

Rocky Road maken is relatief eenvoudig: smelt chocolade, voeg daar de marshmallows en gehakte noten (en eventueel andere ingrediënten) aan toe, giet het mengsel in een vorm en laat het opstijven in de koelkast. Het is belangrijk om de Rocky Road na het opstijven in de koelkast te bewaren, omdat het kan smelten bij kamertemperatuur, vooral in warmere klimaten. Rocky Road kan tot twee weken in een luchtdichte container in de koelkast bewaard worden en is ideaal als snelle snack of als traktatie bij speciale gelegenheden.

Kerst rocky road

Porties 12 porties

Ingrediënten

Voor de basis

  • 100 gram karamel-zeezoutchocolade
  • 200 gram pure chocolade
  • 250 gram speculoos koeken
  • 100 gram marshmallows
  • 50 gram cranberry’s
  • 50 gram gehakte pistachenoten
  • 100 gram roomboter

Voor de toppings

  • 100 gram witte chocolade
  • 40 gram pure chocolade
  • Gezouten pretzels
  • Sprinkels
  • Extra cranberry’s en pistachenoten

Instructies

  • Voorbereiding: Bekleed een vierkante of rechthoekige bakvorm met bakpapier.
  • Chocolade en boter smelten: Smelt de karamel-zeezoutchocolade, de 200 gram pure chocolade en de roomboter au bain-marie of in de magnetron. Roer regelmatig om een glad mengsel te krijgen. Let op, het mengsel hoeft maar net warm genoeg te zijn zodat alles smelt, het mag niet te warm zijn anders smelten je marshmallows. Mocht het nog wat te warm zijn, laat het dan even afkoelen en roer het mengsel regelmatig door.
  • Basis maken: Breek de speculoos koeken in stukjes en meng deze in een grote kom met de marshmallows, cranberry's en gehakte pistachenoten. Giet de gesmolten chocolade-boter mengsel over dit mengsel en roer goed door.
  • In vorm gieten: Giet het chocolademengsel in de voorbereide bakvorm en strijk glad met een spatel. Zet dit even in de vriezer om hard te laten worden.
  • Topping bereiden: Smelt de witte chocolade en giet deze gelijkmatig over de basis. Smelt vervolgens de 40 gram pure chocolade en drizzel deze over de witte chocolade.
  • Patroon maken: Gebruik een satéprikker om een mooi patroon te maken in de chocolade.
  • Versieren: Decoreer de rocky road met gezouten pretzels, sprinkels, extra cranberry’s en pistachenoten.
  • Laten opstijven: Laat de rocky road in de koelkast volledig opstijven, bij voorkeur enkele uren of een nacht.
  • Serveren: Snijd de rocky road in blokjes of repen en serveer.