Kerstkrieltjes met zalmeitjes

Een leuk bijgerechtje voor op de kersttafel! Deze kerstkrieltjes met zalmeitjes zijn lekker fris en hartig tegelijk. Je kookt en bakt de krieltjes waardoor ze lekker fluffy worden. Vervolgens top je ze af met wat crème fraiche, cressen en zalmeitjes voor een feestelijk gerechtje.

Waarom krieltjes koken en in de oven?

Het voorkoken van krieltjes zorgt ervoor dat ze binnenin volledig gaar worden, wat leidt tot een gelijkmatige garing. Deze methode verkort de totale kooktijd, aangezien krieltjes sneller garen in water dan in de oven. Bovendien helpt het voorkoken om een ruwere textuur aan de buitenkant te creëren, wat resulteert in een knapperiger korstje na het roosteren of bakken in de oven.

Wat zijn rock chives en waar haal je het?

De groene sprietjes met zwarte puntjes op deze aardappeltjes noem je rock chives. Rock chives, ook bekend als Chinese bieslook of Allium schoenoprasum, zijn een kruid met een milde, ui-achtige smaak, vergelijkbaar met bieslook. Je kunt ze vinden in gespecialiseerde kruidenierswinkels, Aziatische supermarkten, of soms in de kruidenafdeling van grotere supermarkten en groothandels zoals de Sligro. Mocht je geen rock chives kunnen vinden, vervang het dan door sprietjes bieslook.

Kerstkrieltjes met zalmeitjes

Ingrediënten

  • 300 gram krieltjes
  • 80 gram creme fraiche
  • 2 eetlepels zalmeitjes
  • 1/2e bakje rock chives of bieslook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout naar smaak

Instructies

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 250 graden Celsius en plaats een ovenschaal met 2 eetlepels olijfolie erin.
  • Kook de krieltjes 10 minuten in een pan met water. Zorg ervoor dat ze net gaar zijn.
  • Giet de krieltjes af en laat ze goed uitstomen zodat ze volledig droog zijn.
  • Doe de droge krieltjes in de voorverwarmde ovenschaal met hete olie. Bestrooi ze royaal met zout.
  • Bak de krieltjes 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Haal de krieltjes uit de oven en maak een kleine inkeping aan de bovenkant van elke krieltje.
  • Doe de crème fraîche in een spuitzakje of een boterhamzakje waarvan je een puntje afknipt.
  • Spuit een beetje crème fraîche in de inkepingen van de krieltjes.
  • Garneer elk krieltje met wat rock chives/bieslook en een paar zalmeitjes.
  • Breng de krieltjes eventueel nog op smaak met wat grof Maldon zeezout.