Met een kilo emmer kimchi in mijn koelkast, wordt menig gerecht verrijkt met kimchi, en zo ook deze kimchi tomatensoep. Heerlijk tijdens deze koude dagen. De kimchi voegt veel umami toe aan deze soep en zorgt ervoor dat je met slechts een paar ingrediënten een heerlijk soepje op tafel zet. De kimchi-kaascroutons maken de soep helemaal af en zorgen ervoor dat het ook geschikt is als avondeten.
Wat is kimchi en hoe wordt het gemaakt?
Kimchi is een traditioneel Koreaans bijgerecht dat voornamelijk bestaat uit gefermenteerde groenten, waarvan Chinese kool en radijs de meest voorkomende zijn. Het fermentatieproces begint nadat de groenten zijn gemengd met een verscheidenheid aan smaakmakers zoals gochugaru (Koreaanse chilipoeder), knoflook, gember, lente-ui en soms visproducten voor extra umami. Deze ingrediënten worden gecombineerd en in een luchtdichte container geplaatst om te fermenteren, wat resulteert in een pittige, zure en diep smaakvolle lekkernij. Kimchi kan op zichzelf gegeten worden of toegevoegd worden aan verschillende gerechten om een rijke, complexe smaak toe te voegen.
Geen zin om kimchi zelf te maken? Je kunt hele lekkere varianten ook gewoon bij de Toko kopen.
Is kimchi gezond?
Kimchi wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, dankzij de hoge gehalten aan vitamines, vezels en probiotica die tijdens het fermentatieproces ontstaan. Deze probiotica kunnen de darmgezondheid bevorderen, wat een positieve invloed heeft op het immuunsysteem en de spijsvertering. Bovendien bevat kimchi antioxidanten en bioactieve verbindingen die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verlagen van het risico op bepaalde ziekten. Het is echter belangrijk om te letten op de hoeveelheid die geconsumeerd wordt, aangezien kimchi ook hoge niveaus van natrium kan bevatten.
Kimchi tomatensoep met kimchi-kaascroutons
Ingrediënten
Kimchi tomatensoep
- 3 eetlepels kimchi
- 350 gram tomato fritto + de inhoud van het pakje aan water
- 1 teen knoflook
- 1 kleine rode ui
- 1 blokje groentenbouillon
- 2 eetlepels crème fraîche
- Bosui en peper of chilivlokken voor de afwerking
- 1 eetlepel olijfolie
Kimchi-kaascroutons
- 4 sneetjes zuurdesembrood
- 2 plakjes cheddar
- 50 gram geraspte mozzarella
- 2 eetlepels kimchi
- 1 eetlepel gochujang
- 1 theelepel sriracha
- 1 eetlepel roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
Instructies
Kimchi tomatensoep
- Verhit wat olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze gedurende 1 minuut.
- Voeg de kimchi toe aan de pan en bak deze 3 minuten mee met de ui.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze nog 1 minuut mee.
- Voeg de tomato fritto, het water en het bouillonblokje toe aan de pan. Roer alles goed door elkaar.
- Laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
- Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een gladde consistentie.
- Roer de crème fraîche door de gepureerde soep. Strooi er wat van de croutons overheen en breng op smaak met peper of chilivlokken. Garneer met bosui bij het opdienen.
Kimchi-kaascroutons
- Smeer één kant van elk sneetje brood in met een mengsel van sriracha en gochujang.
- Leg op de ingesmeerde kant van twee sneetjes brood een laag geraspte kaas, kimchi en daarop een plakje cheddar. Plaats de andere sneetjes brood erbovenop, met de ingesmeerde kant naar de kimchi en kaas toe.
- Verwarm een pan met een beetje olijfolie en boter op middelhoog vuur. Bak de tosti’s in de pan tot ze goudbruin en knapperig zijn aan beide kanten.
- Laat de tosti even afkoelen en snijd met een scherp mes in kleine blokjes om croutons te maken.