Zoek je naar een heerlijk weekendontbijtje? Probeer dan deze Latkes met zalm en gepocheerd ei. De perfecte balans tussen knapperige aardappelkoekjes, zachte gepocheerde eieren en hartige zalm maakt dit gerecht geweldig. Dit gerecht is niet alleen heel erg lekker maar ook vullend en zorgt voor een lekkere start van je weekend.
Wat zijn latkes?
Latkes zijn traditionele Joodse aardappelpannenkoekjes. Ze worden gemaakt van geraspte aardappelen, uien, eieren en bloem of matzemeel, en vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Latkes worden vaak geserveerd met zure room als topping. Maar ook zalm en gepocheerde eieren doen het heel goed op deze aardappelpannenkoekjes. Heerlijk luxe weekendontbijtje!
Hoe krijg ik mijn latkes echt knapperig?
Om je latkes echt knapperig te krijgen, begin je met het grondig uitwringen van de geraspte aardappelen en uien om zoveel mogelijk vocht te verwijderen voordat je de overige ingrediënten toevoegt. Gebruik een hete, goed ingevette koekenpan en verspreid de latke-mix in kleine, dunne hoopjes om de warmte efficiënt door te laten dringen en een krokante rand te vormen. Zorg ervoor dat je de latkes niet te vroeg omdraait en ze genoeg tijd geeft om aan de ene kant goudbruin en knapperig te worden voordat je ze voorzichtig omkeert. Laat ze na het bakken uitlekken op een rooster of op keukenpapier om overtollige olie te verwijderen, wat helpt om ze knapperig te houden tot het serveren.
Latkes met zalm en gepocheerd ei
Ingrediënten
Voor de latkes
- 2 grote aardappelen geschild
- 1/2 middelgrote ui
- 1 ei
- 2 eetlepels bloem of matzemeel voor een koosjere variant
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- Plantaardige olie voor het bakken
Voor de topping
- 2 gepocheerde eieren
- 100 gram gerookte zalm
- Verse dille voor de garnering
- Optioneel: zure room of crème fraîche
Instructies
- Rasp de aardappelen en de ui. Doe het mengsel in een schone theedoek en wring goed uit om overtollig vocht te verwijderen.
- Doe het aardappel-ui mengsel in een kom. Voeg het ei, de bloem, zout en peper toe en meng goed.
- Verhit plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep hoopjes van het mengsel in de pan en druk ze plat met een spatel.
- Bak ze tot ze aan beide kanten goudbruin en krokant zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant. Leg ze op keukenpapier.
- Breng een pan met water aan de kook. Zet het vuur lager zodat het water net niet meer kookt.
- Breek een ei boven een fijne zeef en laat het meest vloeibare eiwit door de zeef gaan, doe het ei vervolgens in een kommetje en laat het voorzichtig in het water glijden. Pocheer het ei 3-4 minuten en haal het er dan uit. Herhaal met het andere ei.
- Plaats een latke op elk bord, leg er de gerookte zalm op, en dan een gepocheerd ei. Garneer met dille en serveer eventueel met zure room of crème fraîche.