Manti

Manti zijn kleine deegbuideltjes die vaak gevuld zijn met een mengsel van gehakt. Je kan deze zelf maken maar ik kwam er laatst ook achter dat deze bij veel Turkse supermarkten in de vriezer verkocht worden. Heel erg makkelijk als je snel een lekkere maaltijd op tafel wil zetten. De manti serveer je op een bedje van Griekse yoghurt, waar heerlijke chili boter overheen gaat. Nog wat kruiden om het af te maken en klaar is je lunch of diner.

Wat is manti?

Manti is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit kleine deegbuideltjes gevuld met gehakt, vaak runder- of lamsgehakt. Deze worden gekookt of gestoomd en geserveerd met een yoghurtsaus en soms een gekruide botersaus.

Is manti maken moeilijk?

Het maken van manti kan tijdrovend zijn, vooral het vormen van de kleine deegbuideltjes. Echter, met wat oefening en geduld is het een zeer haalbaar gerecht om thuis te maken. En het eindresultaat is zeer de moeite waard! Mocht je nu geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan, dan kan je ze ook bij de Turkse supermarkt in de vriezer kopen. Of ga voor een eenvoudige op manti geïnspireerde variant.

Porties 2

Ingrediënten

  • 200 gram diepvries manti
  • 150 gram Dodoni Authentieke Griekse Yoghurt 5% Vet
  • 1 teen knoflook fijngehakt of geperst
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 eetlepel paprikapuree of tomatenpuree
  • Snufje chilipoeder
  • Snufje za’atar of gedroogde munt
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Manti koken: Kook de diepvries manti in een grote pan met gezouten kokend water volgens de instructies op de verpakking, meestal 7 minuten. Giet ze af en houd ze warm.
  • Yoghurtsaus bereiden: Meng in een kom de Griekse yoghurt met de fijngehakte of geperste knoflook. Breng op smaak met peper en zout. Zet opzij.
  • Botersaus maken: Verhit in een kleine pan de roomboter en olijfolie. Voeg de paprikapuree of tomatenpuree toe en roer goed door. Voeg een snufje chilipoeder en zout toe. Laat de saus enkele bakken op laag vuur.
  • Serveren: Verdeel eerst de yoghurtsaus over de borden. Verdeel hier de gekookte manti overheen. Maak het af met de botersaus en kruiden.