Pompoen cheesecake muffins

Terwijl het buiten regent heb je binnen de lekkerste herfstgeur terwijl deze muffins in de oven staan. De pumpkin spice recepten vliegen je om de oren, maar ook deze muffins moet je een keer gemaakt hebben. Extra smeuïg door de pompoen en cheesecakevulling.

Wat is pumkin spice?

Pumpkin spice is een kruidenmengsel dat typisch wordt gebruikt in pompoengerelateerde gerechten zoals pompoentaart. Naast het gebruik in bakgerechten, wordt pumpkin spice ook gebruikt in drankjes zoals latte’s en warme chocolademelk, en in diverse andere culinaire toepassingen. Het bestaat doorgaans uit een combinatie van kaneel, nootmuskaat, gember, kruidnagel en soms piment. Mocht je geen pumpkin spice kunnen vinden, dan zijn koek/speculaaskruiden ook een goede vervanger.

Waar koop je pompoenpuree?

Pompoenpuree is in Nederland nog slecht te verkrijgen bij de supermarkt. Je maakt het wel heel eenvoudig zelf. Koop wat gesneden pompoenblokjes uit de koeling, even koken, pureren en je pompoenpuree is klaar.

Pompoen cheesecake muffins

Porties 16 muffins

Ingrediënten

Kruimeltopping

  • 70 gram bloem
  • 60 gram donkerbruine bastersuiker
  • 50 gram ongezouten boter
  • 1/2e theelepel pumpkin spice kruiden

Muffins

  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel pumpkin spice kruiden
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 grote eieren op kamertemperatuur
  • 400 gram flespompoen stukjes
  • 120 ml plantaardige olie
  • 80 ml melk
  • 1 theelepel vanille-extract

Roomkaasvulling

  • 200 gram verse roomkaas bv Monchou
  • 1 eigeel op kamertemperatuur
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 30 gram kristalsuiker

Instructies

  • Pompoenpuree maken: kook de blokjes flespompoen totdat deze helemaal gaar zijn, je moet er makkelijk met een vork in kunnen prikken. Giet de pompoen goed af en laat even nastomen. Pureer de pompoen vervolgens met een staafmixer helemaal glad.
  • Voorbereiding: Verwarm de oven voor op 220°C. Vet een muffinvorm in of bekleed met cupcakevormpjes.
  • Kruimeltopping maken: Meng in een kleine kom de bruine suiker, pumkin spice kruiden en gesmolten boter. Voeg de bloem toe en gebruik een vork om voorzichtig te mengen tot kruimels ontstaan. Overmix dit niet en laat het vervolgens afkoelen terwijl je met de muffins aan de slag gaat.
  • Muffins maken: Klop in een grote kom de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en pumpkin spice kruiden door elkaar. Zet opzij. In een middelgrote kom, klop de bruine suiker, kristalsuiker, eieren, pompoenpuree, olie, melk en vanille-extract samen. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en klop of roer tot een glas beslag.
  • Roomkaasvulling maken: Klop met een handmixer of keukenmachine de roomkaas in een middelgrote kom op middelhoge snelheid tot glad en romig. Klop het eigeel, vanille-extract en suiker erdoor totdat alles goed met elkaar vermengd is. Doe de roomkaasvulling in een spuitzak.
  • Muffins samenstellen: Schep 3 flinke eetlepel pompoenmuffinbeslag in de muffinvormpjes. Spuit daarin ongeveer 1 eetlepels roomkaasvulling, of zoveel als nodig is om de vormpjes tot de rand te vullen. Strooi de kruimeltopping over elke muffin en druk deze lichtjes aan.
  • Bakken: Bak 5 minuten op 220°C, verlaag daarna de temperatuur tot 170°C en bak nog 15-17 minuten door. De totale baktijd is ongeveer 20-22 minuten. Laat de muffins minimaal 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je ze serveert.