Heerlijk als lunch, diner en in mijn geval zelfs ontbijt. Als je het mij vraagt zijn springrolls ideaal als je weer wat gezonder wil gaan eten. Je vult ze met groente, noodles en proteïne naar keuze. Afmaken met wat kruiden en sausje en je heerlijke maaltijd is klaar. Het rollen van de springrolls kan in het begin wat lastig zijn maar als je het onder de knie hebt is dit een maaltijd die je zo op tafel zet.
Hoe maak je springrolls?
Om springrolls te maken, begin je met het voorbereiden van de rijstvellen en de vulling. Week de rijstvellen kort in lauw water tot ze flexibel maar niet te zacht zijn. Leg de vellen op een vlakke ondergrond en plaats de vulling in het midden; deze kan bestaan uit fijngesneden groenten, proteïnen zoals kip, garnalen of biefstuk, en optioneel vermicelli of rijstnoedels. Rol de springrolls voorzichtig op, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder tot een strakke rol.
Hoe bewaar je springrolls?
Om springrolls te bewaren, wikkel ze individueel in plasticfolie of plaats ze in een luchtdichte container, gescheiden door bakpapier om plakken te voorkomen. Het is het beste om ze binnen een paar uur te consumeren, omdat de rijstvellen na verloop van tijd uitdrogen en taai kunnen worden. Voor de beste smaak en textuur, eet je de springrolls op de dag dat ze gemaakt zijn. Maar ook de dag erna zijn ze nog erg lekker als lunch.
Welke ingrediënten kun je gebruiken voor de vulling van springrolls?
De vulling voor springrolls kun je zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Begin met groenten die je nog in je koelkast hebt liggen, zoals wortel en komkommer, gesneden in dunne reepjes. Voeg voor een vollere vulling proteïnen zoals kip, garnalen of biefstuk toe, samen met noedels en verse kruiden. Deze ingrediënten zorgen voor een smakelijke en voedzame combinatie in elke springroll.
Hoe rol je springrolls zonder dat ze scheuren?
Om springrolls te rollen zonder dat ze scheuren, is het belangrijk om de rijstvellen correct te weken. Dip de vellen kort in lauw water of houd ze even onder de kraan – zoals ik zelf doe. Let op dat de vellen nog enigszins hard zijn wanneer je ze uit het water haalt; ze worden vanzelf zachter als je de vulling toevoegt. Het type rijstvel is ook belangrijk; mijn persoonlijke favoriet zijn de vierkante rijstvellen van Bamboo Tree.
Springrolls met Tom Yum kipgehakt
Ingrediënten
- 1 eetlepel Tom Yum pasta Ik gebruik die van Pantai, verkrijgbaar bij Amazing Oriental
- 300 gram kipgehakt
- 80 gram rijstnoedels
- 8 rijstpapiervellen
- 5 mini komkommertjes
- 1/3e winterpeen
- 1/6e rode kool
- 1/4e bosje bosui
- 1/3e mango
- 15 blaadjes munt
- Wat srirachamayonaise
- Sojasaus om te dippen
Instructies
- Kipgehakt bereiden: Verhit een pan op middelhoog vuur. Bak het kipgehakt rul en voeg de Tom Yum pasta toe. Bak tot het gehakt gaar is en laat het afkoelen.
- Rijstnoedels koken: Kook de rijstnoedels volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken.
- Groenten snijden: Snijd de mini komkommers, winterpeen, rode kool, bosui en mango in zeer dunne reepjes. Voor het beste resultaat gebruik je voor de rode kool en winterpeen een mandoline. Snijd ook de bosui in dunne ringetjes.
- Rijstvellen voorbereiden: Week elk rijstvel in lauwwarm water voor ongeveer 5 seconden. Het rijstvel mag nog redelijk hard zijn. Deze zal vanzelf flexibel worden als je met de vulling aan de slag gaat.
- Springrolls vullen: Leg een zacht rijstvel op een schoon oppervlak. Leg een beetje van het Tom Yum kipgehakt, een handje rijstnoedels en enkele reepjes groenten in het midden. Voeg ook een paar blaadjes munt toe en dungesneden bosui toe. Maak het af met een dun streepje sriracha mayonaise.
- Rollen: Vouw de onderkant van het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol stevig op.
- Serveren: Serveer de springrolls in zijn geheel, schuin door de midden gesneden, of als ‘sushi stukjes’ zoals op bovenstaande foto. Maak het af met sojasaus om te dippen.