Tandoori bloemkool met groene yoghurtsaus

Een heerlijk kruidig yoghurtsausje met fluffy rijst en kruidige bloemkool, afgemaakt met extra kruiden en ingelegde ui. Dat maakt deze tandoori bloemkool tot een complete en smakelijke maaltijd waarbij je het vlees niet mist. Ook leuk voor een etentje vanwege de mooie kleuren van dit gerecht, waarmee je direct iets feestelijks op tafel zet!

Hoe rooster je bloemkool in de oven?

Om bloemkool in de oven te roosteren, kun je de bloemkool eerst in zijn geheel gebruiken, maar ik raad aab om deze in vier kwarten te snijden voor meer smaak. Door de bloemkool in kwarten te snijden, kun je elk stuk gelijkmatiger en grondiger met kruiden en olie bedekken, wat zorgt voor een intensere smaak. Leg de gekruide bloemkoolkwarten op een bakplaat en rooster ze in een voorverwarmde oven op ongeveer 200°C tot ze goudbruin en gaar zijn. Dit resulteert niet alleen in een smaakvollere bereiding, maar je kunt ook nog steeds een indrukwekkend en aantrekkelijk gerecht opdienen door de manier waarop de kwarten worden gepresenteerd.

Hoe maak je ingelegde rode ui?

Om ingelegde rode ui te maken, begin je met het dun snijden van een rode ui in ringen. Maak een mengsel van gelijke delen azijn (zoals appelciderazijn of witte wijnazijn) en water, en voeg een eetlepel suiker en een theelepel zout toe per kopje vloeistof. Doe de uienringen in een schone pot en giet het azijnmengsel eroverheen, zodat alle uien bedekt zijn. Laat de uien minstens een uur in de koelkast marineren voordat je ze gebruikt; ze worden naarmate ze langer staan smaakvoller.

Tandoori bloemkool met groene yoghurtsaus

Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 2 flinke eetlepels tandooripasta
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snufje zout
  • 160 gram jasmijnrijst

Voor de groene yoghurtsaus

  • 40 gram platte peterselie
  • 15 gram koriander
  • 3 flinke eetlepels Fage Total Griekse yoghurt 0% of andere dikke Griekse yoghurt
  • Groene gedeelte van 5 bosuitjes
  • 1 eetlepel jalapenos uit potje + 1 eetlepel van het sap
  • Sap van 1 limoen
  • 1 teen knoflook
  • Flinke snuf zout

Instructies

  • Breng een pan met water aan de kook.
  • Doe de platte peterselie (verwijder grootste gedeelte van de steeltjes) en koriander in het kokende water en laat ze ongeveer 10 seconden koken.
  • Haal de kruiden snel uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk in een kom met ijswater. Dit proces stopt het kookproces en behoudt de kleur van de kruiden.
  • Haal de kruiden uit het ijswater en knijp het overtollige water eruit.
  • Doe de geblancheerde kruiden in een blender, samen met de bosui, knoflook, jalapenos, het sap van een limoen, Griekse yoghurt en een snufje zout. Blend het geheel tot een gladde saus.
  • Verwarm de oven voor op 200°C voor de tandoori bloemkool.
  • Snijd een kleine bloemkool in vier gelijke delen.
  • Smeer elk stuk bloemkool in met tandooripasta. Besprenkel ze vervolgens met olijfolie en voeg een snufje zout toe.
  • Bak de bloemkool in de oven tot deze gaar en licht gekarameliseerd is, wat ongeveer 20-30 minuten duurt.
  • Terwijl de bloemkool in de oven zit, kook je 160 gram jasmijnrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Om te serveren, schep je eerst wat van de groene yoghurtsaus op een bord.
  • Voeg de gekookte jasmijnrijst toe bovenop de saus.
  • Leg een deel van de gebakken tandoori bloemkool op de rijst.
  • Optioneel kun je het gerecht garneren met een extra schep Griekse yoghurt, verse kruiden en ingelegde rode ui.