Truffel cappelletti

Lange tijd heb ik mij niet durven overgeven aan het maken van verse pasta, maar één ding is zeker, die tijd is voor bij. Het is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt en het resultaat is geweldig lekker. Deze cappeletti gevuld met truffel voelen heel luxe, perfect voor een etentje.

Wat heb je nodig om zelf pasta te maken?

Qua ingrediënten heb je maar weinig nodig, met wat bloem, melk en water kom je al een heel eind. Qua benodigdheden valt het ook reuze mee. Ben je van plan om één keer pasta te gaan maken, dan kom je ook ver met een deegroller. Wil je zelf vaker verse pasta gaan maken? En die kans zit er dik in als je het een keer geprobeerd hebt. Dan maakt een pastamachine het je wel een stukje makkelijker!

Welke soort bloem is het meest geschikt om pasta mee te maken?

De meest geschikte bloem voor het maken van pasta is ’00’-bloem, een zeer fijngemalen Italiaanse bloemsoort die zorgt voor een zijdezachte textuur. Deze bloem heeft een lagere gluteninhoud dan gewone tarwebloem, wat resulteert in een fijner deeg dat perfect is voor het maken van verschillende soorten pasta. Mocht je geen ’00’-bloem kunnen vinden dan kan je ook gebruik maken van normaal bloem.

Truffel cappelletti

Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 1 portobello
  • 1 theelepel truffeltapenade
  • 125 gram mascarpone
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas + wat extra als garnering
  • 1 teen knoflook fijngehakt

Voor de pasta

  • 2 eieren
  • 200 gram bloem
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de saus

  • ½ theelepel truffeltapenade
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Deeg maken: Meng de bloem, eieren en olijfolie in een kom en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten onder een vochtige doek.
  • Vulling maken: Hak de portobello in hele kleine stukjes en bak deze in een pan met een beetje olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak kort mee. Meng in een kom de gebakken portobello, truffeltapenade, mascarpone en Parmezaanse kaas tot een egale massa.
  • Uitrollen en vormen: Rol het deeg dun met een pastamachine. Begin op de wijdste stand en eindig op de dunste. Steek er cirkels uit (ongeveer 8 cm in diameter). Leg een kleine hoeveelheid vulling in het midden van elke cirkel, vouw dubbel tot een halve maan en knijp de randen dicht. Vouw vervolgens de uiteinden naar elkaar toe om de typische cappelletti-vorm te krijgen.
  • Cappelletti koken: Kook de cappelletti in ruim kokend water met een flinke hoeveelheid zout tot ze drijven (ongeveer 4 minuten).
  • Saus bereiden: Verwarm in een pan de slagroom en truffeltapenade. Voeg hier een eetlepel van het pasta kookwater aan toe. Roer goed door en laat even sudderen.
  • Samenvoegen: Voeg de gekookte cappelletti toe aan de truffelsaus en garneer eventueel met extra Parmezaanse kaas.