Vitello Tonnato

Deze Vitello Tonnato is het perfecte makkelijke voorgerecht voor de kerst. De combinatie van zacht, mals kalfsvlees met de rijke, zoute tonijnmayonaise zorgt voor een heerlijk contrast in smaken. Presenteer het mooi en je hebt een super chique voorgerecht.

Wat is Vitello Tonnato en hoe bereid je het?

Vitello Tonnato is een klassiek Italiaans gerecht dat bestaat uit dun gesneden kalfsvlees overgoten met een romige tonijnmayonaise. Om het te bereiden, kook je eerst het kalfsvlees zachtjes tot het mals is en laat je het afkoelen. In de Nederlands supermarkt kun je dit ook vaak al kant-en-klaar kopen. Vervolgens maak je een saus door tonijn, mayonaise, kappertjes en ansjovis te mengen tot een gladde substantie. Het vlees wordt in dunne plakjes geserveerd met de tonijnmayonaise eroverheen, vaak gegarneerd met kappertjes en citroen.

Hoe maak je ingelegde mosterdzaadjes?

Om ingelegde mosterdzaadjes te maken, begin je met het verwarmen van 100 ml water, 100 ml azijn, 2 eetlepels suiker en een snufje zout in een steelpannetje op middelhoog tot laag vuur. Zodra de suiker is opgelost, voeg je 55 gram mosterdzaad toe aan het mengsel. Laat het geheel vervolgens ongeveer 15 minuten zachtjes koken, waarbij je extra water en azijn toevoegt als het mengsel te droog wordt en de zaadjes nog niet de gewenste kaviaar-achtige structuur hebben. Na het koken verplaats je het mengsel naar een glazen potje om het te bewaren en af te laten koelen.

Vitello Tonnato

Porties 2 personen

Ingrediënten

Voor de Vitello Tonnato

  • 100 gram kalfsfricandeau
  • 1/4 e rode ui
  • 6 kapperappeltjes
  • Cressen ter decoratie
  • 2 eetlepels ingelegde mosterdzaadjes

Voor de tonijnmayonaise

  • 0,5 blikje tonijn
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel kappertjes
  • 1 ansjovisfilet uit blik

Instructies

  • Bereiding tonijnmayonaise: Laat de tonijn uitlekken en pureer deze samen met de mayonaise, kappertjes en fijngehakte ansjovisfilet tot een gladde saus.
  • Verdeel de plakjes kalfsfricandeau in een cirkel op het bord. Vouw de plakjes zo dat het mooi de hoogte in gaat.
  • Snijd de rode ui in dunne ringen en verdeel deze over de plakjes kalfsfricandeau.
  • Voeg de kapperappeltjes, ingelegde mosterdzaadjes en cressen toe ter decoratie.
  • Doe de tonijnmayonaise in een spuitzak/boterhamzakje en spuit in het midden van het bord een mooie hoeveelheid.