Whipped ricotta toast

Een héél makkelijk receptje vandaag, namelijk whipped ricotta toast. De basis is opgeklopte ricotta, olijfolie en zout. Verder maakte ik 2 verschillende varianten. Voor de ene gebruikte ik de basis waar ik nog wat crispy chili olie met pinda’s overheen deed. Aan de andere voegde ik nog wat basilicum en prosciutto toe. Spuit het leuk op een stukje geroosterd zuurdesembrood en je hebt een heerlijke lunch!

Wat is ricotta en waar haal ik het?

Ricotta is een zachte, verse Italiaanse kaas die bekend staat om zijn lichte, korrelige textuur en milde, lichtzoete smaak. Het wordt gemaakt van de wei die overblijft na het kaasmaken, wat het een uniek bijproduct van de kaasproductie maakt. Je kunt ricotta vinden in de zuivelafdeling van de meeste supermarkten, speciaalzaken of Italiaanse delicatessenwinkels.

Wat zijn nog meer lekkere toppings voor whipped ricotta toast?

Doordat whipped ricotta een redelijk neutrale smaak heeft kan je alle kanten op met deze toast. Ga bijvoorbeeld voor een zoete variant met walnoten, honing en kaneel. Maar ook hartig kan je volop variëren. Wat dacht je van olijven, geroosterde amandelen en feta. Of parmezaan, prosciutto en tomaatjes. Allemaal heel erg lekker!

Whipped ricotta toast

Porties 4

Ingrediënten

  • 250 gram ricotta
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • Flinke snuf Maldon zeezoutvlokken
  • 15 gram basilicum
  • 2 plakjes prosciutto
  • 1 theelepel crispy chili olie met pinda’s
  • 4 sneetjes zuurdesembrood

Instructies

  • Rooster het brood in een koekenpan met wat olie of in de broodrooster.
  • Doe de ricotta in een kleine keukenmachine/hakmolen. Blend tot je een gladde massa hebt. Voeg dan een flinke snuf zout en 2 eetlepels olijfolie toe en blend het nog 1 minuut.
  • Haal nu de helft van de ricotta eruit en doe dit in een spuitzakje. Voeg aan de andere helft de basilicum toe en blendt totdat je een mooi groen mengsel hebt. Doe ook dit in een spuitzakje en laat ze even opstijven in de koelkast.
  • Laat het geroosterde brood goed afkoelen. Spuit nu een flinke hoeveelheid van de ricotta op elk stuk geroosterd brood. Maak de witte ricotta af met de crispy chili olie en eventueel nog wat zeezoutvlokken. En maak de groene ricotta af met wat prosciutto, zeezoutvlokken en eventueel nog wat kleine blaadjes basilicum.