Ga terug

Risotto carbonara

Porties 2

Ingrediƫnten

  • 125 gram arborio rijst
  • 100 gram guanciale of spekjes
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 1 heel ei + 1 eidooier
  • 100 ml wijn
  • 50 ml kookroom
  • 1 liter kippenbouillon gemaakt van 1 1/2e bouillonblokje
  • 1 gele ui
  • 1 teen knoflook
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijden van ingrediĆ«nten: Snipper de ui en knoflook fijn. Snijd de guanciale (of spekjes) in kleine stukjes. Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Klaarmaken van bouillon: Los 1 1/2 bouillonblokje op in 1 liter heet water om de kippenbouillon te maken. Houd deze op laag vuur warm naast je kookplaats.
  • Bakken van guanciale/spekjes: Bak de guanciale of spekjes in een grote pan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en zet apart. Laat het vet in de pan.
  • Fruiten van ui en knoflook: Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe aan het achtergebleven vet in de pan. Fruit ze op een laag vuur tot ze zacht en doorschijnend zijn, maar niet bruin.
  • Rijst toevoegen: Voeg de arborio rijst toe aan de pan. Roer goed om de rijstkorrels te bedekken met het vet en laat ze een minuut meebakken tot ze licht glazig worden.
  • Wijn toevoegen: Giet de wijn erbij en laat deze volledig absorberen door de rijst, terwijl je blijft roeren.
  • Bouillon toevoegen: Voeg een soeplepel hete kippenbouillon toe aan de rijst. Blijf continu roeren tot de bouillon bijna volledig geabsorbeerd is, voeg dan de volgende lepel toe. Herhaal dit proces totdat de rijst romig is en al dente (zacht maar met een beetje beet), dit duurt ongeveer 18-20 minuten.
  • Eimengsel bereiden: Klop in een aparte kom het hele ei, de eidooier en de room samen. Roer de geraspte Parmezaanse kaas erdoor.
  • Eimengsel toevoegen: Zet het vuur uit als de rijst klaar is. Roer het eimengsel snel door de risotto, zodat het ei niet stolt maar een romige saus vormt door de warmte van de rijst.
  • Guanciale/spekjes en kruiden toevoegen: Voeg de gebakken guanciale of spekjes toe aan de risotto en breng op smaak met zout en zwarte peper. Roer alles goed door elkaar.
  • Serveren: Serveer de risotto carbonara direct, eventueel met extra geraspte Parmezaanse kaas en een draai zwarte peper.