Tuna melt onigiri

Alles behalve traditioneel, maar wel heel erg lekker! Deze onigiri zijn gevuld met tonijn en cheddar waardoor je een soort tuna melt vulling krijgt. En dan nog even insmeren met een pittig sausje, even in de airfryer, en je heerlijke snack is klaar.

Wat zijn onigiri?

Onigiri, ook bekend als rijstballen, zijn een populair Japans snack- en lunchitem, gemaakt van witte rijst die in driehoekige of cilindrische vormen wordt gevormd. Deze rijstballen worden vaak gevuld met ingrediënten zoals gezouten zalm, umeboshi (ingelegde pruimen) of katsuobushi (gedroogde bonitovlokken). Ze worden meestal omwikkeld met nori (zeewier) voor extra smaak en om het gemakkelijker te maken om ze met de hand te eten.

Wat is een tuna melt?

Een tuna melt is een warm broodje, vaak geserveerd als lunch, dat bestaat uit tonijnsalade en gesmolten kaas op brood. De tonijnsalade wordt meestal gemaakt van ingeblikte tonijn, gemengd met ingrediënten als mayonaise, selderij en soms ui of augurk. Deze combinatie wordt op een snee brood gelegd, bedekt met een plak kaas zoals cheddar of Zwitserse kaas, en vervolgens gegrild of gebakken tot de kaas smelt en het brood goudbruin en knapperig is.

En combineer je deze twee, dan krijg je een heerlijke snack. Het blikje tonijn staat hier vaak in de voorraadkast, en de sushirijst ook. Ideaal dus als je een keer geen zin hebt om naar de winkel te gaan maar wel wat lekkers wil eten.

Tuna melt onigiri

Porties 2

Ingrediënten

Voor de onigiri

  • 250 gram sushirijst
  • 375 ml koud water
  • 2 eetlepels sushi azijn
  • ½ theelepel gochujang
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Voor de vulling

  • 1 blikje tonijn op water uitgelekt
  • 1 eetlepel sriracha
  • ½ theelepel gochujang
  • 2 plakjes cheddar kaas elk in tweeën gesneden

Instructies

  • Sushirijst Koken: Spoel de sushirijst onder koud water tot het water helder is. Doe de rijst in een rijstkoker met 375 ml water. Kook de rijst gaar en meng deze vervolgens met de sushi azijn.
  • Tonijnmengsel Maken: Meng in een kom de uitgelekte tonijn met sriracha en ½ theelepel gochujang.
  • Onigiri Vormen: Bevochtig je handen met water om te voorkomen dat de rijst plakt. Neem een kwart van de rijst en vorm een holte in het midden. Vul de holte met een deel van het tonijnmengsel en een stukje cheddar kaas. Dek af met meer rijst en vorm de onigiri in een driehoekige of ronde vorm.
  • Gochujang Aanbrengen: Meng de gochujang met de zonnebloemolie en smeer de buitenkant van elke onigiri lichtjes in met dit mengsel.
  • Bakken in de Airfryer: Verwarm de airfryer voor op 200 graden Celsius. Plaats de onigiri in de airfryer en bak ze ongeveer 12 minuten, of totdat ze aan de buitenkant knapperig zijn en de kaas binnenin gesmolten is.